Over mij

Mijn naam is Marieke Kerstens. Ik ben huisarts en gecertificeerd mindfulness trainer.

Van oorsprong ben ik medisch bioloog. Vervolgens ben ik geneeskunde gaan studeren en sinds 2013 werkzaam als huisarts in Amsterdam.

Tijdens een nascholing kwam ik in contact met de beginselen van mindfulness. Gezien de grote positieve verandering die dit op mijn eigen leven had, wilde ik me meer verdiepen in de achtergronden en beoefening.

Tijdens mijn werk als huisarts zie ik met grote regelmaat hoe mensen lichamelijke klachten ontwikkelen als gevolg van chronische stress. Ze belanden geregeld in de ziektewet vanwege een burn-out. Met behulp van rust, goede begeleiding en vaak ook medicijnen kunnen ze weer aan de slag. Hetzelfde drukke leven met alle impulsen en hoge verwachtingen is onveranderd, waardoor het gevaar op de loer ligt weer in oude patronen te vervallen.

Wat mij zo aanspreekt in mindfulness is dat het mensen zelf in staat stelt om zich eerder gewaar te worden van stress signalen. Hierdoor kunnen ze tijdig stoppen en bewust kiezen voor de volgende stap. Omdat ik tijdens mijn werk als huisarts ook altijd naar de kracht en zelfredzaamheid van mensen kijk vind ik het geven van trainingen een mooie aanvulling.

Ook voor mij blijft de dagelijkse beoefening uitdagend en verrassend. Ik heb een druk bestaan als huisarts en moeder van twee kleine kinderen. Daarnaast heb ik co-ouderschap over twee pubers. Mindfulness geeft mij de helderheid en rust om dicht bij mezelf te blijven. Het leert me zien welke stappen bijdragen aan meer stilte in de hectiek.